mandag 3. desember 2012

1 Kong 4, 20-24. Fred på alle kantar

Kong Salomo og israelsfolket fekk glede seg over Guds velsigning. Dei åt, drakk og var glade. Der herska fred på alle kantar. Slik er det å få leve under Guds velsigning. Det står i motsetnad til livet i verda, der krav og tilbod og rikdom ikkje gjev ro i sjela. I det fjortande kapitlet i Johannes-evangeliset les me Jesu ord: "Min fred gjev eg dykk. Eg gjev dykk ikkje fred på samme måten som verda gjer det." Det er denne freden som rår i Israel og Juda under kong Salomo. Og samanhengen er klar: Salomo står under Herrens velsigning. Og har me Herrens velsigning har me også fred. Fred med oss sjølve, fred med nesten og fred med Gud.

Fred, glede og velsigning høyrer Himmelen til. For oss som kristne høyrer dei først og fremst framtida til. Men også i denne verda får me del i Guds velsigning. Me kan tykkje at livet er strevsamt og fylt av sorg og uro. Og det er nok sant. For somme meir og for andre mindre. Samstundes får alle truande menneske eit innblikk i Guds himmel alt medan dei lever på jord. Ifølgje Jesus er me ikkje ringare enn Salomo. I det sjette kapitlet i Matteus' evangelium høyrer me frå Jesu bergpreike: "Sjå liljene på marka, korleis dei veks! Dei strevar ikkje og spinn ikkje, men eg seier dykk: Ikkje eingong Salomo i all sin herlegdom var kledd som ei av dei. Når Gud kler graset så fint, det som veks på marka i dag og blir kasta i omnen i morgon, kor mykje meir skal han ikkje då kle dykk – de lite truande! Difor må de ikkje vera urolege og seia: ‘Kva skal vi eta?’ eller: ‘Kva skal vi drikka?’ eller: ‘Kva skal vi kle oss med?’ For alt dette er heidningane opptekne av. Men Far dykkar i himmelen veit at de treng alt dette. Søk først Guds rike og hans rettferd, så skal de få alt det andre i tillegg."  Dette var nok løyndommen til kong Salomo. Han sette Gud og nesten først. Så følgde velsigninga etter. 

1 Kong 4, 20-24
Folket i Juda og Israel var tallaust som sanden ved havet. Dei åt og drakk og var glade. Salomo herska over alle kongerika frå Eufrat til filistarlandet og heilt til grensa mot Egypt. Dei betalte skatt og stod under Salomo så lenge han levde. Til matlaging hos Salomo gjekk det kvar dag med tretti kor fint mjøl og seksti kor grovt mjøl, ti gjødde oksar, tjue drifteoksar og hundre sauer og i tillegg hjortar, gasellar, dådyr og gjødde gjæser. For han herska over alt land vestafor Eufrat, frå Tifsah til Gaza, over alle kongane vestafor Eufrat, og hadde fred på alle kantar rundt ikring. I Juda og Israel, frå Dan til Beer-Sjeba, sat kvar mann trygt under sin vinstokk og sitt fikentre så lenge Salomo levde.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar